Friday, May 29, 2009

Tur eller skicklighet ?

Nu skall domen från Hovrätten gå vidare. Åklagaren i målet har begärt att riksåklagaren går vidare med målet och överklagar det till Högsta domstolen enligt SVD. Det betyder att vi förmodligen får ett prejudikat i frågan om är en turnering skicklighet eller tur.

I USA har den frågan avgjort med att man där ansåg - i en domstol - att pokerturneringar är skicklighetsbaserade.

Vi får se vad högsta domstolen säger här i Sverige - men chansen är rätt stor att den kommer till samma insikt.

Den stora problemet för alla svenska pokerproffs är vad det betyder i skattehänseende för det betyder att vinster från pokerturneringar inte längre är skattefria inom EU utan att vinster från dem skall beskattas som inkomst av tjänst och därmed blir beskattingen mycket högre. Men och andra sidan så innebär det även att man får göra avdrag av kostnaderna för att deltaga i turneringarna. Men då inkomsterna överstiger utgifterna så kommer det definitivt att bli att skatterna gör att många turneringsproffs får tänka om sitt karriärval då de går från inget i skatt för överskotten till att tvingas betala ca 2/3-delar av överskotten i skatt.

För kontantspelarna så innebär detta ingen förändring då kontantspel fortfarande anses vara ett lotteri och därmed fortfarande skattebefriat om man spelare på siter belägna inom EU.

No comments: