Saturday, June 20, 2009

Skatteverkert: Beskattning av poker och andra spel över Internet

Datum: 2009-06-16

Område: Inkomstskatt - Kapital
Dnr/målnr/löpnr:
131 514337-09/111
1 Sammanfattning

Vinst i poker och andra spel som utgör lotteri är skattefri om spelet (lotteriet) är anordnat i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

Spel som tillhandahålls över Internet ska anses vara anordnade där den huvudsakliga verksamheten är förlagd för att organisera och styra spelet.

Skatteverket anser därför att spelet ska anses vara anordnat där den huvudsakliga verksamheten är förlagd för att organisera och styra det specifika spelet.

...

Vanligtvis saknar webbplatsen tydliga uppgifter om verksamhetens geografiska lokalisering, dvs. var någonstans som personalen i huvudsak är stationerad för att möjliggöra och tillhandahålla spelet. Det kan förekomma uppgift om vilket bolag som är anordnare och var det är hemmahörande. Utgångspunkten bör i sådana fall vara att verksamheten får antas vara bedriven där anordnaren anges vara hemmahörande, om det inte framkommer andra uppgifter som tyder på motsatsen.
...
Lokaliseringen av den tekniska utrustningen har ingen materiell betydelse vid bedömningen om var spelet är anordnat. Vissa länder eller territorier, t.ex. Malta, Gibraltar, Alderney, Mohawk Territory of Kahnawake, utfärdar licenser för anordnande av s.k. distansspel om någon del av den tekniska utrustningen är förlagd inom landet eller territoriet. Innehav av en sådan spellicens ger därmed inte någon egentlig ledning för att bedöma var spelet i skatterättslig mening ska anses vara anordnat.
...
EES omfattar i det här sammanhanget samtliga stater inom EU, inklusive Gibraltar och Åland, samt av Norge, Island och Liechtenstein. Däremot omfattas inte Isle of Man, Brittiska Kanalöarna (t.ex. Alderney) och Monaco. De utomeuropeiska länderna och territorierna som är associerade med gemenskapen (bilaga 2 till EG-fördraget), t.ex. Nederländska Antillerna och Aruba, tillhör inte heller EES i det här sammanhanget.

...

Ovanstående utdrag ur skatteverkets skrivelse klargör att pokersiter med huvudkontor inom EU/EES är skattefria att vinna på poker för alla svenskar. Inget av ovanstående torde utgöra en nyhet för alla som följt med i debatten i Sverige om skattefrihet på vissa pokersiter.

Notera att skrivelsen inte ger någon lista över pokersiter som de anser vara skattebefriande utan att det avgörs från fall till fall. Läs hela skriften på skatteverket. - det enda problemet med skriften är att det är typ 3 år för sent. Det borde ha kommit för länge sedan för att en gång för alla klargöra skattesituationen för alla pokerspelare.

2 comments:

mattias said...

Om det är huvudkontoret som är avgörande. Borde väl full tilt vara skattefritt eftersom deras konto ligger väl på Irland?

Vetgirig said...

Bra fråga - det är egentligen inte huvudkonteret för Full-tilt-koncernen som avses utan var huvudkonteret för bolaget inom Full tilt koncerner som bedriver pokerverksamheten är beläget. Att moderbolaget i koncernen ligger på Irland tror jag är fastslaget - men var pokerverksamheten ligger är nog inte fastslaget - men kan du lyckas övertyga Skatteverket att den ligger på Irland så är det säkert många som skulle vara överlyckliga.

Full tilt har licens från Isle of Man så därför kan tyvärr skattekontoret hävda att även pokerverksamheten drivs därifrån och då är det inte skattefritt. Slutligen är det en domstol som får fälla avgöradet om tvist uppstår.

De enda jag känner till som förklarats om skattebefriade i domstol är PAF och NordicBet.